Assalamualaikum
Yeah..update again..
So ni adalah gambar my handcook macaroni cheese..
Melted cheese..
Memule ingat nak wat spagheti carbonara..
At last macaroni cheese jadinya..
Masak mase rehat tengahari last friday...
Encek suami suka..die cakap kauh die yang sedap..
Die suh maska lagi tapi gantikan macaroni dengan roti..
Mungkin best kot..
Wat garlic bread cecah ngan melted cheese..
Hmmm...
After 4 minutes from microwave...
I like it...tapi takleh makan slalu sebab sangat tinggi kalori..;-)
Encek Suami said kuah die sedap..
The macar0ni and its melted cheese..Yummilicious...
Bile makan banyak sangat jadi muak..
Just a smalll plate in a time...
So ni adalah recepi yang aku amek dari Mr Google dan aku ubahsuai sket..
Macaroni..Kuantiti suke ati..
1/2 tin susu cair
2 sudu tepung gandum (dibancuh air)
3 sudu besar plain yogurtLada hitam serbuk kasar
1 kiub ayam
1 sudu besar butter
1 keping keju
2 ketul bawang putih (dicincang)
Bahan optional:
Daging kisar (goreng dulu dgn sedikit minyak)
Cendawan butang (potong 2)
Mozarella cheese (jika ada)..Tapi aku gune cheese yang kepingan tu je..
Cara:
1- Rebus macaroni. Sudah masak, terus basuh dgn air sejuk. Asingkan
2- Dalam mangkuk, campur susu, tepung gandum, yogurt, lada hitam, cheese. Kacau sebati.
3- Panaskan kuali, masukkan butter. Tumis bawang putih + kiub ayam.
4- Masuk bancuhan susu tadi. Atas api perlahan, pukul bancuhan dgn pemukul telur. Kacau hingga pekat. Jika terlalu pekat, tambah air masak.
5- Masuk bahan optional (jika ada). Kacau lagi.
6- Siap. Hidang dgn macaroni.
(Aku letak kuah sket dalam pinggan..letak macaroni..then jiruskan denan kuah..
7- Nak sedap, letak sedikit cheese, bakar dlm microwave (medium, 4 minit). Mozarella akan menjadikan hidangan lebih cheesy.
8- Enjoy!
Korang nampak best..Memang best..Try la...
pasti tidak mengecewakan..
:-)
No comments:
Post a Comment