Assalamualaikum.
Update again
macam dah bersawang sket blog ni kan.
almaklumkla..tuannya sentiasa dibizi dan membizi..
La ni baru ade mase sket sementara nak menunggu megi yang baru masak tu sejuk..
hihihi..
hmm ok..
merujuk kepada tajuk di atas..
saya tidak ingin bercerite mengenai megi..
Tetapi saye ingin bercerite mengenai kek coklat saye..
yang juge baru masak itu..
owh..nak tengok gambar ye..
jap ye..
bersabar tu kan..
SEBAHAGIAN DARIPADA IMAN...
hihihi..
erm ok..
ni gambar die...
appearance die tak lawo..
maklumla first time buat..
pastu gas lak abis..
tu yang tak sempat nak wat topping tu..
(*sudah la wahai Pn sizawa..memang tangan kamu itu tidak berseni..ngehngehngeh...)
Saya sangat gembira..sebab bagi saye rasenye sangat sedap..(ceh..perasann)
walopon luarannya nampak hodoh..
Sebenarnya dah lame Encek Suami suruh aku membikin itu kek..
Hari ni baru jadi..Alhamdulillah...
maklumla nak sambut kepulangannya dari Kuanbtan nanti..ceewahh...ha.ha.ha...
ok..sudah..sudah...
Ni gambar-gambar kek yang 'sangat CaNtiK' itu...;-)
Kek dalam loyang
BAHAN A
BAHAN B
KAEDAH:-
TOPPING
kes sparuh kukus n sparuh bako
Best tak nampak..memang best sangat..:-)
i like...
Recipe..(thanks Kak anis for this recipe..)
2 1/2 CAWAN TEPUNG GANDUM
1 CAWAN KOKO
11/2 SUDU KECIL SODA BIKARBONAT
1/2 SUDU KECIL BAKING POWDER
2 CAWAN GULA KASAR
1 CAWAN MINYAK JAGUNG
1 CAWAN SUSU CAIR
3 BIJI TELUR
ESEN VANILA
1. +KAN SEMUA BAHAN B DAN KACAU SEHINGGA GULA LARUT
2. DAH LARUT, +KAN BAHAN A SEDIKIT DEMI SEDIKIT;
3. KACAU LAGI SEHINGGA SEBATI;
4. DAH SEBATI + 1 CAWAN AIR PANAS DAN KACAU LAGI;
5. PANAS OVEN, SAPU LOYANG DAN ISI KERTAS
6. BAKAR SUHU 180 DEG CELCIUS & BAKAR 45 MINIT
1. 3 @ 4 SUDU BESAR KOKO;
2. 1/2 TIN SUSU PEKAT;
3. 1/4 BUKU BUTTER @ MARGERIN @ PLANTA
4. ESEN VANILA
5. KUNING TELUR
- Semua bahan dimasak di atas air mendidih (double boiler);
- sejuk baru letak topping..
Pastu leh hias..
Selamat mencube..:-)
No comments:
Post a Comment